joi, 14 august 2008

Despre prietenie



Prietenia inseamna acelasi lucru in copilarie, in adolescenta, la maturitate, la batranete? In sat si la oras, in concediu de odihna si pe mess? E aceeasi stare si pentru barbati si pentru femei? Prietenia dintre o fetita si o pisica sau un baietel si un catelus e aceeasi cu prietenia dintre doi colegi de serviciu? Prietenia dintre un barbat si o femeie e la fel ca si prietenia dintre doi barbati si doua femei?
Nu cred ca poti sa iti propui sa fii prieten cu cineva. Poti sa zici: "cu el as fi un bun prieten", dar cam atat. Prietenia e mai complicata chiar si decat dragostea. N-as numi prietenia "relatie",prietenia este mai mult o stare, un sentiment puternic, foarte foarte liber, care fara starea de libertate n-ar avea nici o valoare, n-ar exista. Nu te imprietenesti ca si cum te-ai indragosti sau ar trebui sa colaborezi cu cineva. Nu trebuie sa fii prieten cu o singura persoana sau cu cat mai multe.Conteaza mai intai calitatea si in nici un caz cantitatea!Nu trebuie sa declari prietenia la starea civila sau la biserica.Nu trebuie sa o cersesti sau sa o vinzi..Trebuie doar sa simti!Prietenia este o stare foarte veche care nu trebuie insemnata nicaieri decat in inimile celor care o poarta. In general cu prietenia...nu trebuie nimic!
Nu poti spune "hai sa fim prieteni" ca si cum ai spune "sa ne iubim" sau "fii sotul meu". "Sa fim prieteni" suna caraghios si ridicol, "sa fim prieteni" suna chiar indecent,fiindca nu poti "simti" la comanda...Prietenia e ceea ce se castiga in timp..Pana sa poti fi prieten cu cineva trebuie sa simti aceea conexiune inexplicabila,atunci cand o singura privire sau o silaba fac mai mult decat paragrafe intregi..
Eu pot sa consider ca mi-am castigat putinii prieteni pe care ii am.Da, si nu i-am castigat la Loto..ci prin intelegere,respect,devotament si mai ales sustinere!Pentru mine nu conteaza "ce"esti,ci "cine"esti!
Cu totii ne maturizam,si este absolut firesc sa ne si schimbam..dar ce te faci cand prietenii parca nu vor sa iti mai fie alturi dupa acest proces?Sa te fi schimbat tu,ei sau cu totii,doar ca "in directii diferite"?Credeam ca "prietenia"e vesnica..dar se pare ca uneori fiecare o ia pe drumul sau,fara sa se uite in urma..
Un bun prieten imi spunea ca viata este un tren..pornesti din prima statie cu anumiti oameni,pe parcursul calatoriei unii coboara,altii urca..unii trec dintr-un vagon in altul nepasatori,iar altii lasa urme adanci in "trenul vietii noastre" si totusi,daca la sfarsit ramane macar un singur om cu tine,atunci poti sa spui ca a fost o calatorie frumoasa!
As vrea sa pot ramane cu toti cei dragi mie,dar unii tin mortis sa coboare,le multumesc pentru ceea ce au facut si ii las sa plece,poate chiar e spre binele lor si pentru ca nu e loc de egoism intr-o prietenie...Si totusi inca sper sa urce dintr-o alta gara!
Pentru iubire,prietenie si libertate!

1 comentarii:

monica spunea...

singura mea prietena mi-a zis la un moment dat..ca prietenia ramane chiar daca trece mai mult timp si nu apucam sa schimbam 2 vorbe...mai ales daca esti la distanta unu fata de celalalt...sincera sa fiu,nu am inteles-o atunci dar cu timpul am mai priceput si eu ce vruia sa spuna,si chiar daca e departe,sentimentul de sustinere reciproca ramane si amintirile raman,iar cand avem timp,inrosim telefoanele..si stiu ca imi e alturi si ii sunt alaturi..dar cel putin pt mine,odata cu maturizarea vin si problemele si geutatile..si fiecare le are pe ale lui,as fi egoista sa ii cer mai mult cand stiu ca si ea le are pe ale ei..si incercam sa dicutam,ne spunem prooblemele si mergem mai departe..nu ma mai astept ca prietenia de acum 6- ani sa fie la fel..timpul petrecut impreuna e mult mai putin dar ramane ce a fot si inainte..sentimentele frumoase si bucuria de a vorbi vrute i nevrute cu ea...calatoria asta cu trenul de care zici tu...poate e lunga..lumea se schimba coboara in statii dar raman in inima si raman acolo,asta nu inseamna ca nu iti mai sunt prieteni...probabil sunt totusi undeva intr o statie fiind gata sa te asculte,poate nu acum ci poate peste cateva luni,chiar ani...asa vad eu lucrurile,sper ca am fost pertinenta in tot ce am scris..peace